Tietoja sääasemasta

Olet saapunut Säynätsalon sääaseman verkkosivuille. Sääasema on yksityinen ja kokeellinen projekti, jonka tarkoituksena on testata ja kehittää sääasemaa osana kotiautomaatiojärjestelmää ja tuottaa samalla julkisen verkon yksityistä sääpalvelua.

Säynätsalon sääasema on toiminut vuodesta 2013 alkaen. Alkuperäisen laitteiston rikkoutuminen vuonna 2017 aiheutti pitkän tauon aseman toimintaan. Uudistettu sääasema käynnistettiin uudella innolla ja uusin laittein tammikuussa 2020. Vanhan sääaseman verkkosivut ja mittaustiedot löytyvät täältä. Aiemman aseman tavoin, uusi asema sijaitsee Jyväskylän Säynätsalossa, Päijänteen saaristossa. Toiminnan luonne on säilynyt edelleen kokeellisena, joten asema saattaa toimia tai olla toimimatta.

Sääaseman mittaustiedot perustuvat Netatmo -sääaseman tuottamaan aineistoon (mm. lämpötila, ilmankosteus, ilman laatu, tuulen nopeus ja sademäärä). Sääaseman julkisen verkkosivuston tiedot tuotetaan sääaseman keräämästä tiedosta, verkkosivualustan lisäosalla nimeltä Weather Station. Aseman Twitter ja Facebook integraatiot on toteutettu IFTTT ja Meteoware -palveluiden avulla. Sivuilla näkyvät säävaroitukset tuottaa Meteoalarm.

Sääaseman suorien mittaustietojen lisäksi osa raportoiduista tiedoista perustuu käytettyjen lisäosien laskemiin tietoihin. Tällaisia laskennallisia tietoja ovat mm. pilvikorkeus, auringon nousu- ja laskuajat, kastepiste jne. Laskennallisten tietojen paikkansa pitävyyteen ei voida siis sääasemalla vaikuttaa. Samaisesta syystä johtuen osa verkkosivuston otsikoista sekä Twitter / Facebook viestit ovat tarjolla pääosin vain englanniksi (pl. säärobotti “SääBotin” ilmoitukset).

Säynätsalon sääaseman tiedot ovat vapaasti käytettävissä alla näkyvän Creative Commons lisenssin ehtojen mukaisesti. Tietojen kaupallinen käyttö on kielletty. Sääaseman tuottaja ei ota vastuuta tietojen oikeellisuudesta.